27 Temmuz 2019/Polen
  • Tarafından balkonak
  • 906
  • 15

ARI POLENİ VE ARI EKMEĞİ NASIL SAKLANIR?

Hayatlarının bir noktasında, herkes arı poleni ve arı ekmeği duymuştur, ancak pek çoğu onları nasıl depolayacağını bilmez. Arı poleni, arıların çiçeklerden topladığı ve arka bacaklarında polen sepetlerinde depoladığı altın sarısı tozdur. Öte yandan, biraz daha az popüler olan arı ekmeği, bal ve arı tükürük karışımıyla fermente edilmiş arı poleni anlamına gelir. Aslında arıların peteklerinde depolanan ekmek parçaları gibi gözüküyor. Arı poleni veya arı ekmeği (bal isterseniz tamamen denemelisiniz) satın almaya veya hasat etmeye karar verirseniz, bu ürünlerin taze kalmaları için belirli bir şekilde depolanmaları gerekir. Balın aksine, yanlış saklanırsa bu ürünlerin bozulma olasılığı vardır. Bu yüzden arı poleni ve arı ekmeğini bu postada nasıl saklayacağımı bildiğim her şeyi koydum.

Arı poleni nasıl saklanır?

 

Arı poleni en iyi şekilde buzdolabında saklanır veya dondurularak kurutulur. Arılar tarafından bal haline getirilmemiş veya arı kovanında fermente edilmiş polenler, oda sıcaklığında bırakılırsa çürür. Isı ile kurutulmuş veya soğutulmamış polenler de kirletici maddeler içerebilir.

Balkonak Taze Yaş Polen Satın Al

 

Sıkıca kapatılmış, opak cam kavanozlardaki buzdolabında arı poleni, kötüleşmesini önleyerek bir yıldan biraz daha uzun süre tutulmasını sağlar. Buna karşılık, bu polen oda sıcaklığında bırakılırsa kalitesini sadece birkaç hafta koruyacaktır. Tadın yanı sıra tadı da, arı poleninin uygun şekilde depolanmasıyla korunur.

Arı ekmeği nasıl saklanır? Arı ekmeği, buzdolabı gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde hava geçirmez kapakları olan bir kavanozda saklanmalıdır. Ancak, doğal arı ekmeği sadece arılar tarafından toplanan ham maddeleri içermeyecek. Ayrıca, çoğu durumda tüketilmesi iyi olacak ürünlerdeki arılardaki canlı mikroorganizmalar ve sporlar da olacaktır.

Arı ekmeği arı poleninden farklıdır, çünkü arılar tarafından fermente edilmiştir. Ayrıca tükürüklerini polen ve bal karışımıyla karıştıran işçi arılar tarafından enzimatik işleme tabi tutulmuştur. Karışım daha sonra, bozulmasını önleyen laktik asit fermantasyonuna da uğrar.

Doğada, arıların ayrıca kovanlarında polen ve “ekmek” saklama yöntemleri vardır. Poleni bal yapmak için kullanırlar ve ekmeği daha fazla besin kaynağı olarak kullanırlar. Arılar, polen topakları ve arı ekmeği yapmak için farklı işlemler kullanır. Aynı şekilde, polenlere arı sağlayan çiçek türleri arı ürünlerinin tadına etki edebilir. Amazon gibi çevrimiçi sağlık işletmeleri de dahil olmak üzere sağlık mağazalarının çoğu, çeşitli türlerde ve kalite seviyelerinde arı poleni ve arı ekmeği taşıyor.

ARI POLENİ VE ARI EKMEĞİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NEDİR?

Buzdolabında iki kavanoz arı ekmeği yerleştirilir
Hem polen hem de ekmek yanlış saklanırsa, kısa süre içinde kötüleşir. Koku ve dokuda bir değişiklik olduğunu fark edebileceksiniz. Ayrıca arı ekmeği parçaları kötüye gittiğinde birbirine yapışmaya başlar.

Geçerlilik söz konusu olduğunda, birçoğu polen ve ekmeğin, hasat edildiğinde, doğru işlendiğinde ve saklandığında en az 3-4 yıl boyunca kötü gitmemesi gerektiğini söyler. Fakat olay şu ki, zaman içinde besin değerini yitiriyor. Kullandığım başparmak kuralı – hasattan bu yana bir yıl boyunca polen ve ekmek tüketin.

Arı poleninizi veya ekmeğinizi satın alıyorsanız, satıcının yönergelerini izleyin, ancak satıcı daha kısa bir kullanım süresi belirtmezse en az bir yıl içinde kullanmaya çalışın.

POLEN TOPAKLARI VE ARI EKMEĞİ NASIL YAPILIR VE TOPLANIR?

İlkbahar, yaz ve ilk sonbahar aylarında, her gün işçi bal arıları, binlerce çiçekten polen toplamak için yola koyulur ve polenlerin bir kısmını işlemden geçirir. Uzun dillerini kendilerini nemlendirmek için kullanırlar; bu da daha fazla polenin kafalarının ve vücutlarının tüylü yüzeylerine yapışmasını sağlar.

Arıların çoğu aynı zamanda bacaklarında polen sepetlerine sahiptir ve orada, polenler kovana geri getirilmek üzere sıkıştırılmış, sıkıştırılmış bir biçimde depolanır. Arıcılar kovanın yanına bir polen tuzağı koyar ve arıların evlerine girmeden önce küçük deliklerden geçmelerini gerektirir. İşlemde, aşağıdaki tepsilerde toplanabilen polen topaklarını düşürürler.

Arılar, polenle sonunda kovanı yapan birçok şey yapabilir. Genelde hayatta kalmak ve büyümek için protein gerektiren yavrularını yükseltmek için kullanırlar. Polenlerin bir kısmı, tazeliğini korumak ve kovandan çıkamadıkları zaman boyunca kendilerine yetecek ekstra yiyecek yapmak için arılar tarafından fermente edilir. Ayrıca, kovanın yalıtılmasına ve korunmasına yardımcı olur. İlk olarak, polen bir hücre içine konur ve bal ile kapatılır ve üstten bir miktar boşluk bırakılır. Bir süre sonra, başka bir bal katmanı eklenir ve aşağıdaki tüm bileşenler arı ekmeği olarak bilinen şeye mayalanır.

Arı ekmeği, arıcılar tarafından balla aynı saatlerde toplanır. Arı ekmeği içeren bütün tarak alınır ve dondurulur. Balmumu arı eleklerinden makine ile veya elek ile bir elek kullanılarak ayrılır. Arı ekmeği daha sonra birkaç gün kurutulur, satış için paketlenmeye veya yenmeye hazır hale getirilir.

Polenin bozulduğu nasıl anlaşılır?

 

Polende bal gibi içerisinde bir çok vitamin ve besini içinde barındırır. İçerisindeki vitaminlerin korunması ürünü muhafaza etmekle doğru orantılı olarak kabul edilir. Yaş polen besin değeri açısından kuru polene göre daha yüksek besin değerine sahiptir. Aynı zamanda muhafazası daha zordur. İçerisinde %30 miktarda nem olan Yaş olan bir polenin kurutulması güneşten uzak serin bir ortamda yapılması gerekir.Polen kuru olsa da yaş olsa da Buz dolabında saklanması gerekir. Bununla birlikte polenin bozulması üzerinde küf izleri ve olduğundan farklı bir koku alması gibi işaretler ile ortaya çıkabilir.

 

Polen nerede saklanmalıdır?

 

Bu soruya tek kelime ile cevap verilmesi gerekirse “buzdolabı” olarak söyleyebiliriz. Yukarıda belirttiğimiz gibi polenin yaş veya kuru olmasına bakılmaksızın serin ve soğuk ortamda saklanması polen içerisindeki vitaminlerin korunmasını sağlar. Normal olarak bal oda sıcaklığında saklanması gerekir. Örnek olarak bal buz dolabına konulmaz bunun nedeni balın daha hızlı bir şekilde krstalize olması durumu ile karşılaşırsınız. budurum balın besin değerlerine herhangi bir etki yapmazken yeme alışkanlıklarınızda akışkanlığı bulamazsınız. kristalize olan balınız varsa bunun nasıl eski kıvamına geleceği ile ilgili diğer makalemize göz atabilirsiniz

 

 

 

15 Comments

  1. Mehtap
    26 Kasım 2019 en 12:26

    Merhaba,
    Elimde yarım kavanoz buzdolabında muhafaza edilmiş arı polenim var fakat epey bir zaman oldu kullanilmadi 2 yıl kadar diyebilirim…bunlarn br raf omru varmdr kullanabilir miyim….. Saygilarmla

    • balkonak
      26 Kasım 2019 en 12:36

      Merhaba Mehtap Hanım,

      Normalde yaş polenin buzdolabında saklanıyor dahi olsa 1 yıl içerisinde tüketilmesi gerekir. Buz dolabının soğukluk derecesinide net bilemediğimiz için bu konuda net birşey söylemek doğru olmaz.

      Poleniniz kurutulmuş bir polen ise 1-2 yıl buzdolabında muhafaza edip saklayabilirsiniz. Yaş polenlerde bakteri üreme olasılığı daha fazla olduğu için derin dondurucuda saklanması daha doğru olur.

      Derin dondurucuda saklıyorsanız yine gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz. Fakat poleni sık sık dolaptan dışarı çıkartıp ısındıktan sonra tekrar dolaba koymuş olmanızda raf ömrünü kısaltabilir. Tüm bu bilgilere rağmen poleninizin bozulduğuna emin değilseniz polen içerisinde herhangi bir küflenme vb gibi işaretler görüp görmediğinizi bir kontrol etmenizi öneririm.

  2. Serkan
    2 Şubat 2020 en 14:24

    Merhabalar benim elimde bir kavanoz kuru arı poleni var ocak ayı boyunca oda sıcaklığında kaldı o da da ısınma sistemi hiç çalışmadı bu arada mersinde oturuyrm. Polen bozulmuş mudur sizce baktığımda küf gibi birşey fark etmedim şimdiden teşekkür ediyorum.

    • balkonak
      2 Şubat 2020 en 14:52

      Merhaba,

      Öncelikle belirtmeliyim ki küflü olan hiç bir şey yenmez. Polende küf olduğuna eminseniz zaten hiç bekletmeden atın.
      Arı poleni kuruda olsa hemen bakteri üretmemesi için erken tüketilmesi gerekir. En sağlıklı polen buzdolabında hatta buzlukta saklanmış olan polendir.

  3. Elif
    2 Mart 2020 en 20:35

    Merhaba, arı polenlerimi buzdolabında yaklaşık iki yıldır saklıyorum. Küf vs görünmüyor ama tadı biraz acımsı olmuş. Bozulmuş olabilir mi?

  4. Adem
    4 Mart 2020 en 22:11

    Benim sorum şu ki 1,5 senedir kuru polen var buzdolabina hiç koymadık ama hiç küfkenmedi ,kullanmamda bir sakınca varmı ve nasil tüketmemi gerekiyor çocuklarımiza teşekkurler.

  5. Melisa
    30 Mart 2020 en 10:20

    Merhaba benimde dondurucuda hic cikmadi 8 yillik polenim var hic biseyi yok bozulna olmusmudur gayet guzel gogunuyor ama

  6. Vera
    5 Nisan 2020 en 17:08

    Merhaba benim bir kavanoz polen var,hiç açılmamış, karanlık dulapta unuttum, kaldı,küf görüntü yok acaba kullanabilirim. Cevap verirseniz sevinirim teşekkürler.

  7. Mehmet ÇAKMAK
    9 Nisan 2020 en 22:59

    Merhaba.Polen ellendiğinde yumuşak mı olması gerekir?Sert polen bozuk anlamina gelir mi?İyi çalışmalar.

  8. ismail
    25 Nisan 2020 en 16:27

    Sayın Yetkili,
    Bal polen karışımının ömrü ne kadar ?
    Polen,bal içinde eriyip kaybolması mı gerekli ? (çözünmeli mi) Beş yıl önceydi bal-polen karışımını astım hastası için aldım, allerji yapınca öylece kaldı.Cam kavanoz içinde bal ayrı polen ayrı duruyor Bozulmuş mudur ?

    • Simay karaca
      8 Ekim 2020 en 18:57

      İyi akşamlar 3 yıldır buzdolabında cam kavanozda duran arı polenim var halen kuru renginde bir değişim yok kullanilabilirmi

  9. Mustafa
    7 Temmuz 2020 en 01:00

    Merhaba buzdolabında polen vardı kavanoz içinde fakat ev tasidigim s için bı kaç gün dışarda kalmış sanki içine su kaçıp hafif erimiş gibi görünüyor hafifdrnde değişik bı koku geliyor bozulmuş olabilirmi yardımcı olursanjz çok sevinirim

  10. Esra
    26 Ağustos 2020 en 23:51

    Selamlar kargodan polen gelecek antalyadayım 2 gün oldu yollar sıcak malum bozulurmu 2 3 günde sıcakta kaldı diye zannedersem buzluktan çıkarıp vermişler birde tekrar buzluğamı atmam gerek

  11. Zafer Karakütük
    12 Ekim 2020 en 17:32

    Polen hakkında sunmuş olduğunuz bilgiler, yabancı kaynaklardan çevrilmiş gibi duruyor. Bunda bir yanlışlık yok ama çeviriler düzgün bir Türkçeyle çevrilmemiş; net anlaşılmıyor. Bazı bölümler sanki İnternetteki çeviri programlarına yaptırılmış gibi. Pekçok çeviri yanlışı var gibi. Orijinalinden yeniden çevirmekte yarar var. Saygılarımla.

  12. Ahmet
    14 Haziran 2021 en 23:04

    Merhaba Sayın yetkili perga dedikleri sey arı ekmegimi birde bal ve poleni karıştırıp karanlık bir yerde 20 gün gibi fermente etmek şartı ile daha etkili oldugu söyleniyor dogru mudur

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *